In het programma Uitkomstgerichte zorg fase I (2018-2022) zijn landelijke implementeerbare sets vastgesteld van uitkomstinformatie. De uitkomstinformatie bestaat uit klinische uitkomsten (deze worden door zorgverleners gerapporteerd) én uitkomsten die de patiënt rapporteert (bijvoorbeeld hoeveel pijn je hebt ervaren). Zowel aandoeningsspecifiek als generiek.
Doelen
- Samen beslissen, waarbij de zorgverlener de individuele uitkomsten van de patiënt en landelijk verzamelde uitkomsten van vergelijkbare patiëntgroepen bespreekt om gerichter zorg op maat te kunnen bieden.
- Leren & verbeteren, door de zorgverlener met spiegelinformatie van landelijk verzamelde uitkomsten van patiëntgroepen.
- Keuzeinformatie over zorgaanbieder en voor zorginkoop, met spiegelinformatie van landelijk verzamelde uitkomsten.
In fase I van het programma Uitkomstgerichte zorg (2018-2022) zijn er sets ontwikkeld met uitkomstinformatie op basis van de volgende uitgangspunten:
- De sets met uitkomstinformatie richten zich op uitkomsten in de medisch specialistische zorg om Leren en Verbeteren en Samen Beslissen te stimuleren.
- Men maakt gebruik van informatie die zo veel mogelijk in het medisch specialistische zorgproces wordt vastgelegd (in EPDs) en die is opgenomen in de bestaande landelijke zorginformatiebouwstenen (zibs) en informatiesystemen.
- Er wordt zoveel mogelijk aangesloten bij belangrijke (landelijke) initiatieven op het gebied van Samen Beslissen en Leren & Verbeteren.
- Alle gegevens die in de set worden opgenomen zijn belangrijk voor het bevorderen van Samen Beslissen of Leren & Verbeteren op basis van uitkomstinformatie zoals beschreven in het hoofdlijnenakkoord.
Welke uitkomstensets zijn er in fase I van het programma Uitkomstgerichte zorg (2018-2022) ontwikkeld?
In totaal zijn er 33 uitkomstensets ontwikkeld waaronder twee generieke sets (Generieke PROM) en 31 aandoeningsspecifieke sets.
Generieke PROM
Generieke PROMs meten patiëntgerapporteerde uitkomsten die voor veel patiënten relevant zijn en vragen naar klachten of beperkingen in het algemeen. modellen
De meest voorkomende patiëntgerapporteerde uitkomsten zijn fysiek functioneren, vermogen om te participeren in sociale rollen of relaties, angst en depressie, pijn intensiteit en vermoeidheid. Zie handreiking generieke PROMs voor volwassenen en kinderen.
Aandoeningsspecifieke sets
In de aandoeningsspecifieke sets meten uitkomsten die specifiek gelden voor een bepaalde aandoening.
Voor meer informatie over de generieke PROM, verwijzen wij naar de volgende video:
Het ‘Waarom’ van generieke PROMs (youtube.com) Voor meer informatie over hoe PROM wordt geïmplementeerd binnen een instelling, verwijzen wij graag naar de volgende video: PROMs implementatie bij het Amsterdam UMC - YouTube
Meer informatie
Handige links
- Werkplan inzicht in uitkomsten
- Veelgestelde vragen Generieke PROMs
- Crosswalks