Wat is Uitkomstgerichte Zorg?

Waar gaat het programma Uitkomstgerichte Zorg over?

Iedereen die zorg nodig heeft, wil graag de zorg die het best past bij zijn of haar persoonlijke situatie. Bij de behandelkeuze wordt dan rekening gehouden met wat voor die patiënt belangrijk is. Wat voor de ene patiënt wel werkt, is voor de ander misschien helemaal niet het beste. Het kan zelfs zijn dat niet behandelen of niets doen de beste mogelijkheid is, bijvoorbeeld omdat de risico’s van een operatie in een persoonlijke situatie zo groot zijn dat onder begeleiding afwachten misschien een betere keuze is.

Zulke afwegingen zijn voor patiënten niet eenvoudig. Gelukkig kan de zorgverlener daarbij helpen door samen te beslissen met de patiënt. Om samen met de zorgverlener de beste beslissing te kunnen nemen is informatie nodig. Denk bijvoorbeeld aan informatie over hoe het leven eruit zal zien na de behandeling zoals de kans op beperkingen, het innemen van medicijnen, maar ook wat de impact is op (dagelijkse) activiteiten zoals autorijden.  

We weten veel van ziektes en behandelingen, maar relatief weinig over de gevolgen van die behandelingen op de kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld hoe patiënten zich erna voelen, hoe ze hun leven weer hebben opgepakt en of ze spijt hadden van de behandeling of niet. Dat moet anders.

Daar is het programma Uitkomstgerichte zorg op gericht. Het Programma Uitkomstgerichte Zorg creëert meer inzicht in de uitkomsten van zorg die er voor de patiënt echt toe doen en stimuleert dat deze inzichten worden gebruikt om de zorg voor patiënten in hun persoonlijke situatie te verbeteren, onder meer Samen Beslissen tussen patiënt en zorgverlener te bevorderen.

Wilt u Samen Beslissen met uw zorgverlener maar weet u nog niet zo goed hoe?

Op deze pagina vindt u verschillende hulpmiddelen.