Kennisclip over Samen Beslissen voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten nu online

Samen Beslissen als verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist: dat doe je toch al? Maar doe je het bewust genoeg en kan het nog beter? Samen beslissen is meer dan een checklist op een nachtkastje of in het EPD.

Zorgprofessional en patient samen in overleg

Het is een verandering in je houding naar patiënten, naasten en ook in de samenwerking met andere zorgprofessionals. Het op alle niveaus inzetten van samen beslissen geeft meer voldoening en werkplezier en ook de uitdaging om echt naast je patiënt te staan.

Voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten is nu de nieuwe Kennisclip Samen Beslissen’ beschikbaar. In deze korte video leer je wat samen beslissen inhoudt en hoe je dit nog bewuster kunt inzetten in de praktijk of verder ontwikkelen.

De kennisclip is ontwikkeld door V&VN, Federatie Medisch Specialisten en NFU als onderdeel van het Programma Uitkomstgerichte Zorg.

Online overzicht opleidingsaanbod Samen Beslissen

Naast deze kennisclip vind je op het Platform Uitkomstgerichte Zorg nog veel meer opleidingsmaterialen voor samen beslissen. Met de opleidingen en materialen is het voor zorgprofessionals mogelijk om kennis en vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om samen beslissen met de patiënt in praktijk te brengen. Opleiders van (aankomende) zorgprofessionals vinden hier op één plek alle informatie om een passend ontwikkelpakket samen te stellen. Er vindt telkens aanvulling en bewerking van het aanbod plaats.

Passende zorg

Steeds vaker beslissen zorgverleners en patiënten samen over de best passende behandeling. Samen Beslissen draagt bij aan passende zorg: zorg die onder andere aansluit bij de situatie en behoeftes van de patiënt. Passende zorg is het uitgangspunt in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Samen Beslissen zorgt voor meer patiënttevredenheid, beter geïnformeerde patiënten en een hogere therapietrouw en draagt bij aan betere communicatie tussen zorgprofessional en patiënt.

Bekijk de kennisclip