De CVA Keuzehulp: eerste klinische keuzehulp in Nederland

De CVA keuzehulp is ontwikkeld omdat patiënten met een herseninfarct en hersenbloeding behoefte hebben aan duidelijke informatie over wat hen is overkomen en wat en welke vervolgbehandelingen zij kunnen verwachten op de verschillende ontslagbestemmingen, zoals thuis, op een revalidatieafdeling van het verpleeghuis of in het revalidatiecentrum. In de keuzehulp krijgen patiënten op basis van de ernst van hun CVA en hun leeftijd inzicht in de ontslagbestemming van andere, vergelijkbare patiënten. De keuzehulp is ontwikkeld in samenwerking met patiënten en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Ook is de keuzehulp uitgebreid getest onder patiënten. Deze eerste klinische keuzehulp voor patiënten is binnen een maand in zeven Santeon-ziekenhuizen in gebruik genomen.

Experiment uitkomstindicatoren

De ontwikkeling van de CVA keuzehulp is onderdeel van het Experiment Uitkomstindicatoren van Santeon, waarmee uitkomstinformatie toegankelijk wordt gemaakt in de spreekkamer of in de kliniek. Patiënten krijgen op maat informatie over zorguitkomsten, zodat zij – samen met hun zorgverlener – beter kunnen beslissen over welke zorg het beste bij hen past.

Ontslag na CVA

Tijdens de online conferentie ‘Samen beslissen met uitkomstinformatie’ van de NVZ gaven leden van het projectteam experiment uitkomstindicatoren uitleg. Ook werd er een filmpje getoond waarin OLVG-collega’s prof. dr. Renske van den Berg-Vos (neuroloog) en Hilde Warmerdam (arts-assistent neurologie) uitleg geven over de CVA keuzehulp, en vertelt kunstenaar Heesterbeek over zijn ervaringen met de CVA keuzehulp.

Lees het gehele artikel over ontslag na CVA: de eerste klinische keuzehulp op de website van Qruxx.

Meer informatie?

Het Experiment Uitkomstindicatoren wordt uitgevoerd door Santeon en is onderdeel van het Programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS, begeleidt door ZonMw. Kijk voor meer informatie op www.experiment-uitkomstindicatoren.nl