Samen beslissen relevant voor jong en oud

Samen beslissen is een belangrijk onderdeel van uitkomstgerichte zorg. Het is een proces waarin zorgprofessional en patiënt samen bespreken welke behandeling of zorg het beste bij de patiënt past. Hierbij worden alle opties, voor- en nadelen, voorkeuren en omstandigheden van de patiënt meegenomen. Dit geldt voor alle patiënten, zowel jong als oud.

Samen beslissen blijkt voor volwassenen vaak al een lastig proces; laat staan hoe dat is voor kinderen. Uit onderzoek van de Kinderombudsman blijkt dat kinderen het gevoel hebben dat artsen niet genoeg luisteren naar wat zij belangrijk vinden. Ook vinden ze dat de voorlichting over de behandeling vaak beter kan.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer heeft daarom een checklist gemaakt waarmee kinderen kunnen kijken of er rekening wordt gehouden met wat voor hen belangrijk is. Ze vindt dat artsen beter moeten kijken naar de impact van hun beslissingen op het leven van de jonge patiënten. “Kinderen willen dat artsen niet alleen naar hun medische achter­grond kijken, maar ook naar hun persoon”, aldus Kalverboer. Ook zouden artsen vaker moeten vragen wat kinderen zélf willen of vinden. De checklist is te gebruiken als de beslissing nog genomen moet worden, maar ook als de beslissing al genomen is.

Landelijke campagne Samen Beslissen

Concrete tips worden ook gegeven in de nieuwe anderhalf jaar durende campagne Samen Beslissen, die start op maandag 6 september. Het Programma Uitkomstgerichte Zorg lanceert deze landelijke campagne samen met andere zorgpartijen. "We hopen dat samen beslissen zo vanzelfsprekender wordt. Voor patiënt en zorgverlener. Beiden krijgen in de campagne hele concrete tips", aldus campangemanager Caroline de Moor. Lees meer over deze campagne in het complete interview met De Moor of ga naar begineengoedgesprek.nl.

Campagnebeeld Samen Beslissen, twee gezichten en profil die elkaar aankijken
Beeld: ©PFN