Schijnwerper op psychosociale gevolgen bij ernstige lichamelijke ziekten

Met het tijdschrift ‘Ziek zijn doet veel met je…’ en een campagne via social media en in de wachtkamers van veel poliklinieken, vraagt Zorginstituut Nederland in september aandacht voor psychosociale gevolgen bij ernstige lichamelijke ziekten. Een groot aantal ziekenhuizen, patiëntverenigingen en verschillende onderzoeksinstellingen doet mee aan deze campagne, waarin patiënten en hun naasten, artsen en verpleegkundigen centraal staan. Zij delen hun persoonlijke verhalen over hoe zij geleerd hebben met elkaar het gesprek te voeren over psychosociale zorg bij ernstige lichamelijke ziekten.

Banier 'Ziek zijn doet veel met je', met de omslag van het gelijknamige tijdschrift erbij
Beeld: ©Zorginstituut Nederland

Het tijdschrift ‘Ziek zijn doet veel met je…’ vertelt zeventien totaal verschillende verhalen over omgaan met dergelijke psychosociale gevolgen bij ernstige lichamelijke ziekten. Verhalen van patiënten, van ouders van zieke kinderen, van artsen en verpleegkundigen en van onderzoekers. Het zijn de resultaten van zeventien projecten van ziekenhuizen, zorginstellingen, patiëntenverenigingen en onderzoeksinstellingen in de zorg. In 2017 kregen zij voor meerdere jaren subsidie via de regeling ‘Transparantie over de kwaliteit van zorg’ van het ministerie van VWS, die door het Zorginstituut wordt uitgevoerd. Deze regeling is erop gericht om zorgverleners, patiënten en hun naasten te stimuleren met en van elkaar te leren over samen beslissen in de spreekkamer. Dit gebeurt door aandacht te geven aan meer (persoonsgerichte) aspecten dan alleen de aandoening die iemand heeft.

Kwaliteit van zorg verder verbeteren

Het doel van de campagne en het tijdschrift ‘Ziek zijn doet veel met je…’ is om de ontwikkelde kennis, adviezen en tools van de zeventien projecten, breed onder de aandacht te brengen. Zodat elk ziekenhuis, zorgverlener, patiënten en hun naasten hiervan gebruik kunnen maken om met elkaar de kwaliteit van zorg verder te verbeteren.    

Meer informatie

Lees het complete nieuwsbericht met meer informatie op de website van het Zorginstituut en/of bekijk de mini-documentaire hieronder.

Ziek zijn doet veel met je... Met deze campagne zet Zorginstituut Nederland de schijnwerper op de psychosociale gevolgen van ernstige lichamelijke ziekten.
Speciaal voor de campagne is een mini-documentaire gemaakt. Hierin staan pati‘nten, hun naasten, artsen en verpleegkundigen centraal. Zij delen hun persoonlijke verhalen over hoe zij geleerd hebben met elkaar het gesprek te voeren over psychosociale zorg bij ernstige lichamelijke ziekten.
De presentatie van de documentaire wordt verzorgd door Oscar Kocken.
Aan het woord zijn David Jongen (voorzitter RvB Zuyderland), Irene Mathijssen (chirurg en afdelingshoofd Plastische en Reconstructieve chirurgie Erasmus MC-Sophia), Imane Daher (verpleegkundig specialist Zuyderland) en Theo van Neerven (parkinsonpati‘nt en oprichter Helden on Tour). Zij vertellen uit eigen ervaring en op indringende wijze wat het positieve verschil is voor pati‘nten en hun naasten, maar ook artsen en verpleegkundigen, wanneer er structureel aandacht is voor de psychosociale kanten van ernstige lichamelijke aandoeningen.